AMTS 2021, Hungary Off-Road VIDEÓ, összefoglaló a pályán történtekről.

Hungary Off-Road Show, 4×4 triál bemutató és off-road autó kiállítás 2021-ben a Hungexpon! 4×4 triál és off-road demo gyakorló pálya, látványosan átépített off-road autók kiállítása és számos off-road érdekesség, háttéripar és kiegészítők a terepjárók szerelmeseinek.

Egyedi videó összeállítás a pályán mozgó izgalmasabb gépszörnyekről a Hungexpo felszántott parkolójában. Ha idén nem voltál kint, nézd meg, hogy Te is minél jobban kivehesd részedet a pályán történt off-road akciókból.

Hungary Off-Road összefoglaló videó a pályán történtekről

AMTS, mi is ez? Kapásból rá lehet dobni a „szokásos” gyors választ, hogy az Autó Mobil és Tuning Show Közép-Kelet Európa legnagyobb élményközpontú autókiállítása. Ez igaz is, de mi még az AMTS? Évről-évre folyamatosan növekvő olyan autós rendezvény, amely teret és lehetőséget biztosít több mint 10 önálló autós tematikának. Ezek közül az egyik, a Hungary Off-Road Show, ami a magyarországi off-road közösség számára biztosít hazai és nemzetközi megjelenést. Az AMTS az a rendezvény, ami az off-road tematikán túl, otthon ad még számos kiállítónak, premiernek, valamint exkluzív látnivalónak is. Kijelenthetjük tehát, hogy az AMTS az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező autós kiállítás, ami magyar tulajdonban van, magyarok szerveznek Magyarországon.

Azt gondolom, hogy az összes fenti állítás kétségtelenük mind igaz, de az elmúlt több év sikerének kulcs alapvetően nem ebben rejlik…

De akkor mi is az AMTS?

Engedjétek meg, hogy erre a kérdésre a választ, szó szerint ide beillesztve idézzem, ami AMTS főszervezőinek tollából származik:

 • „Egy meglepő esemény, ami a járműipart sújtó válság idején is csak növekedett
 • Egy varázslatos hely, ahol különböző világok találkoznak egymással
 • Egy színes kavalkád, ahol a pörgés és a nyugalom kéz a kézben jár
 • Egy exkluzív show, ami garantáltan beleég a retinába
 • Egy különleges üzleti környezet, ahol új lehetőségek nyílnak meg partnereink számára
 • Egy közösségi esemény, ahol a megszállottak és csodálóik megismerik egymást”

…és még hosszan-hosszan lehetne folytatni. Az AMTS sokkal-sokkal több, mint azt elsőre bárki is hinné, de hogy Te is kicsit megtapasztalhasd és betekintést nyerj az egyik legszínvonalasabb hazai autós rendezvény off-road tematikájáénak életérzésébe, nézd meg az alábbi AMTS 2021 Hungary Off-Road összefoglaó videónkat. Legyél Te is vendégünk, kiállítónk, vagy partnerünk a tervezetten 2022. március 11-13. között megrendezésre kerülő következő parádés eseményen. 

„Nálunk Tiéd a pálya!”

amts miniautó építés
amts miniautó építés

4×4 triál

A Hungary Off-Road Show 2018-as AMTS-en való első megjelenése óta, a Magyar Terepjárós Triál Sport Egyesület (továbbiakban: MTTE) szervezői és versenyzői, idejüket és energiákat sem kímélve kitartó résztvevői és egyik főszereplői az Off-Road tematikának az AMTS-en. Úgy gondoljuk, hogy a KÖSZÖNETEN és HÁLÁN túlmenően a videó megjelenésének alkalmából érdemes bővebben is említés tennünk az MTTE-ről is.      

amts miniautó építés
amts miniautó építés

Mi az eurotriál, mit jelent ez?

Idézve az eurotriál versenyszabályzatából: „A 4×4 triál négy kerék meghajtású terepjáró-autók ügyességi versenye egy lezárt útvonalon. A rövid távú, terep specifikusan kialakított ügyességi verseny célja annak kipróbálása, mérése, hogy milyen mértékű a terepjáró vezetési tudás, illetve a terepjáró feletti uralom.”

Az eurotriál műfaja a sár nélküli látványosságot hordozza magában. A versenysorozatok helyszínét minden esetben gondos válogatás után tűzzük ki. Minden évben keresik a változatos mesterséges és természetes, eltérő terepviszonyú területeket. A szervezők irányába emellett felkérések is érkeznek különböző látványos bemutatók megtartására. Emellett vannak állandó helyszíneink is, ahol a közönség várja megjelenésünket.

Évente négy-öt verseny kerül megrendezésre, tavasztól őszig terjedő időszakban, különböző helyszíneken, különböző adottságú területeken. Mivel a szekciók egy kézilabdapálya nagyságú terület adottságait használják ki, a helyigénye nem jelentős. Minden verseny alkalmával négy pálya kerül megépítésre, melyeket kétszer alakítunk át.

A tizenkét szekcióban összesen hatvan útvonalat járnak be a versenyzők az öt kategóriában. A versenyzők autói technikai adottságaik alapján 5+1 kategóriában kerülnek besorolásra; az utcáról betévedt szériától az egyedileg épített hátsókerék kormányzású terepjárókig.

Az évek folyamán a technikai fejlődés olyan szintet ért el, hogy egyes épített autók meghaladják a luxus kategóriájú terepjárók értékét.

amts miniautó építés
amts miniautó építés
amts miniautó építés
amts miniautó építés

A múlt

Elszánt sporttársaink országhatárainkon túlra tekintgettek, és 1999-ben az első, számukra hatalmas élményt nyújtó eurotriál verseny nézőivé váltak Finnországban. 2000-ben a csoda Svájcban ismétlődött meg – Eurotriál Európa Bajnokság – és itt már jelen volt olyan versenyzőnk, aki a hazai körülmények között edződött.

Következett 2001-ben Németország, 2002-ben Norvégia, 2003-ban Olaszország. 2004-re a csodálat kis hazánkban is már oly méreteket öltött, hogy végre megrendezésre kerülhetett az első magyar bajnoki sorozat.

Az élet igazolta önmagát: az első bajnokság tömegeket mozgatott meg. Temérdek, a technikai sportok iránt fogékony, a későbbiekben versenyzővé vált sporttárs felmutatott eredményei által, valamint Magyarországon e sportot meghonosító társaink kitartó munkájának köszönhetően Eurotriál Európa Bajnokság került megrendezésre 2005-ben – híresen jól sikerült.

A sportágat nemzetközi szinten az Eurotrial Team Hungary képviseli, az MTTE által szervezett bajnokságból válogatott versenyző csapattal. 2004 óta a Magyar Bajnokság szervezését az a “mag” bonyolítja, akik a kezdetektől jelen voltak és küzdöttek e sportág meghonosításáért.

amts miniautó építés
amts miniautó építés

Eredmények

A 2005-ben Magyarországon lebonyolított Eurotriál Európa Bajnokságon a magyar csapat az erős középmezőnyben végzett. Azóta olyan tudásra tett szert, melynek a 2009 és 2019 közötti időszakban több egyéni és csapatban elért dobogós helyezés lett az eredménye:

Original kategóriában:

 • Eigner Mihály négyszer lett Európa Bajnok, négyszer 2. és egyszer 3. helyezést ért el.
 • Kónya János kétszeres Európa Bajnok, kétszer 3. helyen végzett.
 • Grünwald Pál szintén kétszeres Európa Bajnok.

Standard kategóriában:

 • Molnár Zoltán négyszeres Európa Bajnok. (egyik korábbi cikkünk szereplője, link itt )

Promodified kategóriában:

 • Magyar Szilárd kétszeres Európa Bajnok, egyszer 3. helyezést ért el.

Európa Bajnokainkon kívül több versenyzőtársunk is tisztességesen helyt állt, és mindannyian hozzájárultak a csapatban elért előkelő helyezésekhez. Az elmúlt 10 évben hazánk minden évben képviseltette magát az Európa Bajnokságon: egyszer 2., kétszer 3. helyezést értünk el az országok szintjén.

Ezen jelentős eredmények eléréséhez nagymértékben hozzájárul Fajcsi Zsolt “Fajesz”, aki az egyre nehezedő, igen magas szintű pályák megépítését “követi el” a versenyzők ellen.

amts miniautó építés
amts miniautó építés
amts miniautó építés
amts miniautó építés

Az MTTE céljai

 • … hogy minél több embert vonzzunk a természetbe, felkeltve a figyelmét azoknak is, akik idáig még nem fedezték fel maguknak az autós sportág e technikai, taktikai elemekre és vezetési tudásra épülő válfaját.
 • … hogy 2005 után Magyarország ismét rendezhessen Eurotriál Európa Bajnokságot.
 • … hogy haladva a technika fejlődésével elektromos négykerék meghajtású terepjáróknak is biztosítsuk a 4×4 triál versenysportban való részvételt.

2018 óta a Nemzetközi Automobil és Tuning Show (AMTS) rendezvényen egyesületünk tevékenyen közreműködik az off road tematika szervezésében és lebonyolításában egyaránt. Nemcsak országos szintű rendezvényeken jelenünk meg; falunapokon is tartunk 4×4 triál bemutatókat. Így a hazai falvaktól eljutottunk egészen Spanyolországtól kezdve, Anglián és az észak-európai országokon át Közép-Európába az elmúlt években rendezett Európa Bajnokságokra.

Emellett 2021-ben létrehoztuk a Junior Triál edzéseket, hogy biztosítsuk az utánpótlás nevelést. A “kis teknőcök” így biztonságos körülmények között sajátíthatják el a 4×4 triál alapjait és felkészülhetnek arra, hogy évekkel később eljussanak egy európa bajnoki cím elnyeréséig.

Ezt hoztuk létre és ezen dolgozunk jelenleg is azok felbecsülhetetlen munkájával, akik a kezdetek óta jelen vannak, látják a lehetőségeit a terepnek, tudják, hol és hogyan kell elhelyezni a kapukarókat, hogy az mind a versenyzők, mind a szervezők, mind a nézők örömét szolgálják.

Bővebb információ:

Csokona Norbert,

+36 30 956 5486,

4x4trial.mtte@gmail.com

www.4x4trial.hu

www.facebook.com/4x4trial.mtte

amts miniautó építés
amts miniautó építés

Andor és Krisztián

Ha tetszett összefoglalónk és szeretnél azonnal értesülni az Off-Road világ újdonságairól, iratkozz fel hírlevelünkre és rendszeres tájékoztatást küldünk a legfontosabb Off-Road aktualitásokról:

error: Védett tartalom! Nem engedélyezett a letöltés. Ha szeretnéd használni a weboldal tartalmait vedd fel velünk a kapcsolatot.