A Widi Automotive egy olyan vállalkozás, amely szívét-lelkét a járművek iránti szenvedélyben találta meg. Legyen szó klasszikus járművek restaurálásáról, off road autó építésről, versenyautó fejlesztésről vagy versenymérnöki tevékenységről, a Widi Automotive csapata mindig arra törekszik, hogy a legjobb minőségű megoldásokat kínálja ügyfelei számára.

De, hogy kikről lesz szó ebben a cikkben? Kezdjük is egy rövid bemutatással: Widner Attila, (balról a második) ügyvezetőként irányítja a Widi Automotive vállalatot. A Mérnök Iroda részlegben betöltött szerepe mellett projektmenedzsmentben és mérnöki szakértelemmel is segíti a Klasszikus Jármű Műhelyt aminek vezetőjeként Németh Csaba, (balról a harmadik) az oldtimer restaurálási projekteket és a klasszikus járművek szervizelését egyaránt felügyeli. Widner Attila Antal (Attila édesapja balról a negyedik) Csabával együtt dolgozik a restaurálási és karbantartási projektjeinken. Széleskörű, közel 40 éves személygépkocsi szervizelési múlttal rendelkezik és jó néhány hazai off road autóban benne van a keze munkája. A mérnöki részről Medgyesi Dániel (balról az első) erősíti még a csapatot, aki főként CAD tervezéssel foglalkozik, de olykor a versenypályákon is találkozhatunk vele adatmérnöki/ versenymérnöki köntösben.

Vámoscsalád 1

Attila, hogyan épül fel a vállalkozásotok?

Cégünk családi, baráti kapcsolatokra épül. Összeköt minket a járművek szeretete és a motorsport iránti rajongás. Vállalkozásunk két üzletága szorosan összefonódik. A Widi Automotive Workshop veterán korú vagy veterán korhoz közeli járművek restaurálására és szervizelésére specializálódott, a Widi Automotive Engineering pedig főként versenymérnöki szolgáltatást nyújt motorsport csapatok számára, illetve különféle jármű tesztelési szolgáltatásokat az autóiparban.

Vámoscsalád2

A hazai motorsport életben aktívan részt vesztek?

Igen, ügyfeleink leginkább pálya autózással (TCR, ETCR) foglalkoznak. Mérnök irodánk verseny- és teljesítménymérnökei őket támogatják. Segítséget nyújtunk a pályán zajló tesztelésekben és a különböző alrendszer tesztekben és természetesen a versenyhétvégéken is. A motorsport és a járműdinamikai tesztelés mellett mérnöki tervezéssel is foglalkozunk egy-egy alrendszertől akár a teljes jármű tervezésig.

Vámoscsalád3

Veteránautós világon belül hová pozicionáljátok magatokat?

Veterán jármű műhelyünk elsősorban a ‘90-es évek előtti járművekre fókuszál, munkánkkal a muzeális minősítések megszerzését tűztük ki célul. Cégünk fiatal kora miatt még nem specializálódtunk egyik márkára/típusra sem, vállalunk bármilyen projektet, ami kellő izgalmat és kihívást rejteget. Partnereink segítségével kiegészítve a restauráláshoz kötődő minden feladatot el tudunk végezni, de amit kifejezetten szeretünk csinálni, az a motor felújítás. Úgy gondolom, hogy amiben különlegesek vagyunk, az a cégünket jellemző kettősség: a mérnöki látásmód, modern mérnöki eszközök használata gyakran jól jön az autó restaurálás során, illetve a régi autók ismerete és a sok éves autószerelői tapasztalat olykor jó meglátásokat, ötleteket szül amiket a tervezési munkáink során is tudunk hasznosítani.

Vámoscsalád5

Szolgáltatási portfóliótok hogyan épül fel a veteránautós üzletágban?

Szolgáltatásaink a teljes felújítástól a rutinszerű karbantartásig a veteránautó-tulajdonosok egyedi igényeihez igazodnak. Tudjuk, hogy a régebbi autókhoz való alkatrészbeszerzés kihívást jelenthet, de megbízható partnerek támogatásával csapatunk a nehezen beszerezhető alkatrészeket is felkutatja, vagy akár visszamodellezi (Reverse Engineering) és legyártja. A hagyományos restaurálási munkák mellett speciális fejlesztéseket is kínálunk olyan ügyfelek számára, akik az új technológiák biztonságát és megbízhatóságát szeretnék kihasználni, miközben élvezni szeretnék a klasszikus autók stílusát és érzését (restomod). Bár ezen a téren még nincs referenciánk, de célunk hogy a motorsportban és a veterán autók területén szerzett tapasztalatainkat ötvözve historic versenyautók építésében is részt vegyünk.

Van már kész referencia projektetek, bemutatható autótok?

Októberben részt vettünk mi is a Tuning és Retro Fesztiválon, mint kiállító és mint vendég is. Kiállítóként elvittük a már elkészült Toyota Land Cruiser-t, melyet 2014 és 2016 közt újítottak fel Widner Attila Antal Autószerelő Műhelyében, ami cégünk egyik elődjének számít. A járművet azóta is mi tartjuk karban és különösen büszkék vagyunk rá, hiszen a jármű állapota azóta is kifogástalan, annak ellenére, hogy napi szinten használatban van. Ez nem egy tipikus restaurálási projekt volt, hiszen az ügyfél kérésére a végcél nem muzeális minősítésre alkalmas állapot elérése volt; olyan autót kért, mely a gyári állapotnak a lehető legjobban megfelel, de megbízhatóbb, strapabíróbb.

Hol találkozhatunk veletek legközelebb?

2024-ben az Automobil és Tuning Show-n, azaz az AMTS-en tervezzük bemutatni a fent említett Land Cruiser mellett az egyik aktuális munkánkat is, egy komplett restaurálási projektet, ami egy Porsche 924 Le Mans Edition helyreállítása. Ugyan még a folyamat közepén járunk, viszont mindenképpen szeretnénk megmutatni, hogy mennyire alaposan dolgozunk, így bármilyen fázisban is legyen az autó, mi ki szeretnénk állítani.

Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődéseteket, akkor kövessétek a Widi Automotive csapatát a Facebookon és Instagramon, ahol heti szinten osztanak meg tartalmakat projektjeikről, egyéb érdekességekről és eseményekről.

A Land Cruiser alváza és futóműve 7 év használat után.

Ui.:

„A fentiek alapján láthatjátok, hogy a Widi Automotive elkötelezett a múlt és a jövő egyesítése mellett. Meg is van hozzá minden adottságuk, a mérnöki tudásuk mellett ott a szeretetteljes műhelytapasztalat és háttér. Képesek a múlt emlékeit újra teremteni, megmutatni a jelennek és megőrizni azt az utókornak, mindeközben teret adva az innovációnak és a modern technológiáknak. Ha van érték, amire büszkék lehetünk, akkor ez az.”

Haraszti Andor (szerk.)

Andor és Krisztián

Ha tetszett összefoglalónk és szeretnél azonnal értesülni az Off-Road világ újdonságairól, iratkozz fel hírlevelünkre és rendszeres tájékoztatást küldünk a legfontosabb Off-Road aktualitásokról:

error: Védett tartalom! Nem engedélyezett a letöltés. Ha szeretnéd használni a weboldal tartalmait vedd fel velünk a kapcsolatot.